ABS

Filamentet ABS, eller acrylnitril-butadien-styren, er et av de mest populære materialene som brukes i 3D-printing. Det har en rekke fordeler sammenlignet med andre filamenttyper, og det er derfor det ofte velges av profesjonelle og hobbyister innen 3D-printing. ABS er et termoplastisk polymer som har en rekke gode egenskaper, inkludert styrke, stivhet og god motstand mot temperaturendringer. ABS kan enkelt males eller poleres, noe som gjør det attraktivt for en rekke ulike formål.

Det er imidlertid viktig å merke seg at ABS kan være litt utfordrende å printe med, spesielt for nybegynnere. Det kan være litt mer komplisert å få god adhesjon til byggeplaten (bed), og det kan også være lettere å få deformasjoner (warping) under printprosessen sammenlignet med andre materialer. Dette kan imidlertid kompenseres for ved å bruke en god printer, lukket kammer og å følge printinstruksjonene nøye.

 

Fordeler med ABS

ABS-filament er sterkt og slitesterkt, og det kan enkelt formes og bearbeides etter print. Det har også en god temperaturbestandighet, og det kan derfor brukes til å lage mange ulike objekter som skal tåle høye temperaturer da det kan skrives i lag på lag uten at det blir sårbare eller skjøre. Dette gjør at det kan brukes til å lage store objekter med god holdbarhet.

En av de store fordelene med ABS er at det har god motstand mot temperaturendringer. Dette gjør at det er egnet for bruk i miljøer der temperaturen kan variere, som f.eks. utendørs eller i klimakontrollerte rom. ABS har også god motstand mot slitasje og mekanisk stress, noe som gjør det velegnet for bruk i komponenter som skal tåle høye belastninger.

Ett av de andre store fordelene med ABS er at det kan prints med høy hastighet. Dette gjør at det er ideelt for større printjobber og gir en effektiv måte å produsere mange komponenter på. ABS er også enkel å post-prosessere, noe som gjør det mulig å legge til egne detaljer eller forbedringer etter at printjobben er ferdig. som ved polering eller maling.

ABS har også god motstand mot vann og andre væsker, noe som gjør det bra for bruk i utendørsapplikasjoner. Det er også relativt rimelig i forhold til mange andre materialer som brukes i 3D-printing, noe som gjør det attraktivt for mange brukere.

Alt i alt er ABS et allsidig materiale som har mange fordeler som gjør det attraktivt for en rekke ulike formål. Det er spesielt velegnet for større printjobber som krever høy hastighet og god motstand mot slitasje og mekanisk stress.

Ulemper med ABS

ABS er mer utsatt for warping, noe som betyr at det kan krølles eller deformeres under printprosessen. Dette kan være spesielt utfordrende for større printjobber eller for prints med kompliserte geometrier.

Ett annet problem med ABS er at det kan generere en del varme når det printes, noe som kan være en utfordring for printere som ikke er godt nok konstruert for å håndtere det. Dette kan føre til at printkvaliteten blir dårligere og at det blir mer sannsynlig at printjobben mislykkes.

ABS kan også være litt mer utsatt for støv og riper sammenlignet med andre materialer, noe som kan påvirke utseendet og kvaliteten på printet. Det er også litt dyrere i forhold til mange andre materialer som brukes i 3D-printing, noe som kan være en ulempe for noen brukere.

Alt i alt har ABS en rekke gode egenskaper, men det er også noen ulemper som kan være verdt å vurdere før du velger å bruke det. Det kan være litt mer utfordrende å printe med, og det kan også være litt mer utsatt for warping og skader sammenlignet med andre materialer.

Helseeffekter

Det også viktig å være oppmerksom på eventuelle helseeffekter som kan være forbundet med å håndtere ABS.

ABS kan frigjøre skadelige stoffer under printprosessen, inkludert styren og acrylnitril. Disse stoffene kan være skadelige hvis de inhaleres i store mengder, og kan forårsake irritasjon i øyne, nese og hals. Det er derfor viktig å sørge for god ventilasjon når du printer med ABS, og å unngå å inhalere dampene som genereres.

Det er også viktig å være forsiktig når du håndterer ABS etter at printjobben er ferdig. Det er anbefalt å bruke hansker når du håndterer dette materialet, spesielt hvis du skal fille eller sande det. Det er også lurt å unngå å spise, drikke eller røyke mens du håndterer ABS, da det kan være skadelig hvis det kommer i kontakt med munnen.

Alt i alt er ABS et allsidig materiale som har mange gode egenskaper, men det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle helseeffekter som kan være forbundet med å håndtere det. Det er anbefalt å sørge for god ventilasjon når du printer med ABS, og å være forsiktig når du håndterer det etter at printjobben er ferdig.

Mange printere kan utstyres med tilpasset avtrekk, vi i Allmet 3D bruker riktig avtrekk på alle våre 3D printere når vi printer med ABS.

ABS eller PLA?

ABS og PLA er to av de mest populære materialene som brukes i 3D-printing. De har begge sine fordeler og ulemper, og det kan være lurt å vurdere hva som passer best for deg avhengig av dine behov og ønsker.

PLA, eller polylaktid, er et biologisk nedbrytbart materiale som lages av melasse og andre plantebaserte råvarer. Det har god adhesjon til byggestativet og er mindre utsatt for warping sammenlignet med ABS. Det er også enkel å printe med og har lite avfukting under printprosessen, noe som gjør det ideelt for nybegynnere. Imidlertid har PLA ikke like god motstand mot temperaturendringer, slitasje og mekanisk stress som ABS, og det kan også være litt mer kostbart.

Alt i alt har både ABS og PLA sine fordeler og ulemper, og det er viktig å vurdere hva som passer best for deg avhengig av dine behov og ønsker. Hvis du trenger et materiale med god motstand mot temperaturendringer, slitasje og mekanisk stress, kan ABS være et godt valg. Hvis du derimot trenger et miljøvennligere alternativ som er enkelt å printe med, kan PLA være et godt valg.