Hvordan oppbevare filamenter

Hvordan oppbevare filamenter

Hvorfor er det viktig?

3D printing eller additiv produksjon er en spennende teknologi for utvikling og produksjon. Materialene som brukes må oppbevares på riktig måte for å sikre høy kvalitet og sikker drift.

Hvordan oppbevare 3d filamenter riktig

Fused filament fabrication (FFF) er den mest brukte metode for 3D-printing. FFF er en prosess der et termoplastisk filament blir gradvis deponert, lag for lag. 

Dette gjøres ved å presse plasttråd gjennom en oppvarmet dyse. Plasttypene som brukes til dette, kan være sensitive til luftfuktighet og absorberer vann fra omgivelsene. Når en fuktig plast når den varme dysen, så koker og fordamper dette vannet veldig fort. Dette skaper ujevne overflater, dårlig styrke mellom lagene og i noen tilfeller kan tette dysen og produksjonsprosessen må begynnes på nytt.

I tillegg kan noen plasttyper degradere i kontakt med fuktighet/vann. Den beste oppbevaringsmetode for slike plaster er å sørge for at vann/fuktighet aldri kommer i kontakt med plasten.

Oppbevaring under print

Noen plasttyper som f.eks. Nylon er ekstremt mottakelig for fuktighet, her vil det nesten være krav om å bruke filamentørker under print. Vi bruker både profesjonelle tørkeskap og filamentørker når vi 3D printer for deg.

Hvordan kan det løses?

Når man kjøper plasttråd til 3d printing kommer det i vakuumforseglede poser med silica gel poser for å hindre at fuktighet kommer inn i materialet. Dette er ikke en 100% sikker barriere og med noen materialer, så må det tørkes før det kan brukes.

For å tørke materialet kan man benytte en varmeovn, men dette tar flere timer og er ikke en nøyaktig prosess. Dette er ingen oppbevaringsmetode, heller en prosess som må utføres før produksjon.

Vi velger heller å benytte et oppbevaringsskap som holder veldig lav fuktighet (ned til 0,1%) til enhver tid slik at vi alltid har materialer som er klare til printing med høy kvalitet.

Skapet vi bruker er egentlig utviklet for bruk med elektroniske komponenter, men fungerer utmerket til oppbevaring av plasttråd. Dette bidrar til den komplette tjenesten som vi tilbyr våre kunder og sørger for høyt kvalitet.

Profesjonelle 3D-Tjenester

Vi tilbyr alt innen 3D-Tjenester til det Norske markedet. Fra starten med en ide, til design, prototyper og endelig produkt. Ta kontakt med oss i dag for ett uforpliktende tilbud og prat om hva vi kan tilby din bedrift.

Enten om ditt produkt må tåle en støt, være elastisk, nedbrytbart, antistatisk eller vannløselig så har vi løsningen til deg.