Filament

Enten om ditt produkt må tåle en støt, være elastisk, nedbrytbart, antistatisk eller vannløselig så har vi løsningen til deg. Nederst på siden kan du lese mer om filamentene, vi gir også anbefaling på filament type som bør brukes til ditt prosjekt.

Vi tilbyr også svært mange ulike farger som du kan velge mellom til din 3D-utskrift, dette avhenger av filament som passer best til ditt prosjekt.

Har du allerede en en 3D-fil klar? (.stl)  Trykk her for å gå direkte til beregning av pris.
Se også våre tidligere kundeprosjekter her.

Detaljer om filamenter

PLA (Polylactic Acid)

Det mest utbredte og enkleste materialet å oppnå gode resultater med. PLA er også et av de mer miljøvennlige filamentene som er tilgjengelig. Materialet er basert på fornybare ressurser (plantebasert stivelse) og er biologisk nedbrytbart under gitte forhold.

ABS (Akrylnitril Butadien Styren)

Oljebasert plast som er nyttig for fremstilling av holdbare deler. I forhold til PLA, er ABS mindre “sprøtt”. Kan etterbehandles med aceton for å gi en skinnende overflate.

PET-G (Polyethylene Terephthalate Glycol-modified)

Kombinerer egenskapene fra PLA og ABS og er kjent for sin utmerkede styrke og stivhet, kombinert med muligheten for gjennomsiktige produkter, god slagfasthet og overflatehardhet. Materialet er omtrent like kraftig som ABS og hakket mer fleksibelt, men mindre krevende i bruk. Materialet har også langt mindre lukt og påvirkning på inneklimaet enn f.eks. ABS.

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate)

Høykvalitets termoplast med overlegen UV-motstand. De mekaniske egenskapene til materialet kan sammenlignes med ABS.
Den høye styrken og UV-motstanden gjør dette materialet godt egnet til utendørs applikasjoner som for eksempel bildeler, hagegjenstander og sportsutstyr.

HIPS (High Impact polystyrene)

Kjent i 3D-printer-markedet som et støttemateriale til ABS, men det er også et materiale med gode mekaniske egenskaper. HIPS har høy slagfasthet og tåler opptil 100 °C. HIPS gir en matt overflate og egner seg godt for deler som skal etterbehandles, med for eksempel lakk eller maling.

PC (polykarbonat/polycarbonate)

Har overlegen slagfasthet og bruddstyrke. Dette gjør det meget godt egnet til bruksgjenstander og mekaniske deler. I mange tilfeller er dette det sterkeste materialet du kan bruke med en filamentbasert 3D-printer. I tillegg er materialet motstandsdyktig mot temperaturer over 100 °C.

TPE (Thermoplastic Elastomer)

Fleksibelt materiale som føles og fungerer omtrent som myk gummi. Det kan brukes til å lage bøyelige og fleksible deler som propper, belter, fjærer, telefondeksler mm. Det finnes mange typer TPE, men den mest vanlige for 3D printing er termoplastisk polyuretan (TPU).

Nylon

Nylon tåler store mekaniske påkjenninger og som egner seg godt til verktøy, fuksjonelle prototyper og ferdige produkter. Nylon har lenge vært brukt i industriell produksjon og er kjent for holdbarhet, bra styrke-til-vektforhold, fleksibilitet, lav friksjon og god korrosjonsmotstand.

PP (Polypropylene)

Kraftig materiale som er egnet for funksjonelle prototyper og ferdige produkter. Materialet har en lav massetetthet og kan brukes til å lage lette deler med høyt styrke-til-vekt-forhold. Materialet har også god kjemisk, elektrisk og termisk motstand. Det kan brukes som elektrisk isolasjon og tåler en rekke syrer og baser, inkludert industrielle rengjøringsmidler. Materialet er semifleksibelt, transparent, har lav friksjon og gir glatte overflater. Egner seg godt til alt fra elektriske komponenter til bevegelige ledd og hengsler.

Datablad for filamenter

Nylon

TPU92A (Termoplastisk polyuretan)

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate)

ESD-ABS (Antistatisk akrylnitril Butadien Styren)

ESD-PETG (Antistatisk Polyethylene Terephthalate Glycol-modified)